Τραυματιολογία

Τραυματολογία

 

Τα γναθοπροσωπικά κατάγματα μπορεί να συμβούν κατόπιν εφαρμογής μεγάλης δύναμης στο πρόσωπο. Στη θεωρία όλα τα οστά του προσώπου μπορούν να σπάσουν. Λόγω όμως της ελαφριάς κατασκευής των δομών του προσώπου μερικοί τύποι καταγμάτων είναι πιο συνηθισμένοι από άλλους.

Οι αιτίες των καταγμάτων του προσώπου είναι: αθλητικοί τραυματισμοί, τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος ή κατάγματα βίας. Πολλά προσωπικά κατάγματα περιλαμβάνουν και τραυματισμό μαλακών ιστών (δέρμα, μύες, βλεννογόνοι, χείλη).

Όταν υπάρχουν τραυματισμοί μαλακών ιστών, η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση οδηγεί σε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αρκετές φορές κατάγματα της γναθοπροσωπικής περιοχής δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά λόγω των μεγάλων οιδημάτων (πρήξιμο). Εάν οι λειτουργικές διαταραχές δεν περάσουν σε δύο ημέρες χρειάζεται εκτίμηση της κατάστασης από ειδικό. Τυπικές λειτουργικές διαταραχές στα γναθοπροσωπικά κατάγματα είναι οι διαταραχές οδοντικής σύγκλεισης (τα δόντια δεν κλείνουν καλά), η περιορισμένη διάνοιξη στόματος (το στόμα δεν ανοίγει όπως άνοιγε), η διπλωπία (βλέπω διπλά), οι αισθητηριακές διαταραχές (αίσθημα μουδιάσματος στην περιοχή) και οι αισθητικές διαταραχές (παραμόρφωση προσώπου). Γι’ αυτό το λόγο συνιστούμε την κλινική εξέταση και την απεικονιστική εξέταση (ακτινογραφίες – αξονική τομογραφία).

Η αντιμετώπιση των γναθοπροσωπικών καταγμάτων απαιτεί λεπτομερής χειρουργική θεραπεία και ειδική τεχνική η οποία με τη σειρά της απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση από τον χειρουργό. Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται ανοικτή ανάταξη των καταγμάτων μέσω μικρών τομών. Βιοσυμβατές πλάκες οστεοσύνθεσης (από τιτάνιο) χρησιμοποιούνται για να σταθεροποιήσουν τα κατάγματα στη σωστή ανατομική θέση. Ο στόχος είναι η πλήρης λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση. Παρά το γεγονός ότι οι πλάκες είναι βιοσυμβατές, υπάρχει δυνατότητα εάν θέλει ο ασθενής να αφαιρεθούν (6 ή 12 μήνες μετά αναλόγως του τύπου του κατάγματος).

Η χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενες κλινικές με πλήρη μετεγχειρητική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Θα χαρώ να κανονίσω μία συνάντηση για να συζητήσουμε το πρόβλημά σας και να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας.