Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι μικροί κύλινδροι από τιτάνιο που τοποθετούνται χειρουργικά στη θέση που λείπουν τα δόντια. Δρουν ως αντικαταστάτες της ρίζας. Μικρές προεξοχές ενώνονται με τα εμφυτεύματα ώστε να μπορούν πάνω σε αυτά να τοποθετηθούν σταθερά τα δόντια.

Τα εμφυτεύματα ακόμη βοηθούν στο να διατηρηθεί η δομή του προσώπου εμποδίζοντας την απορρόφηση του οστού που συμβαίνει όταν λείπουν τα δόντια.

Το οδοντικό εμφύτευμα έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει ένα δόντι και αποτελείται από 3 μέρη:

  • Το εμφύτευμα (implant) που είναι από τιτάνιο και ενσωματώνεται με το οστό.
  • Το στήριγμα (abutment) που είναι το μέρος του εμφυτεύματος που βρίσκεται πάνω από τα ούλα για να στηρίξει την στεφάνη.
  • Η στεφάνη (crown) είναι «το τεχνητό δόντι» που δημιουργείται από τον οδοντίατρο ή τον ειδικό προσθετολόγο και συνδεόμενο με το στήριγμα δίνει τη φυσική εμφάνιση του δοντιού.

Πολλοί ασθενείς που χάνουν ένα δόντι επιλέγουν να τοποθετήσουν μία ακίνητη αποκατάσταση (γέφυρες), για την κατασκευή της οποίας χρειάζεται να «τροχιστούν» δύο τουλάχιστον υγιή γειτονικά δόντια. Εκτός αυτού, υπάρχει και το πιθανό κόστος της μελλοντικής αποκατάστασης της γέφυρας παραπάνω από μία φορές.

Το ίδιο συμβαίνει και με την μερική οδοντοστοιχία (μηχανάκι). Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει 30% να χαλάσει την επόμενη πενταετία ένα γειτονικό δόντι σε γέφυρα ή μερική οδοντοστοιχία.

Ακόμη, οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες), συμβάλλουν στην απώλεια του οστού. Το οστό στις γνάθους διατηρείται από την παρουσία του δοντιού. Εάν λείπει αρκετή ποσότητα οστού, είναι απαραίτητο ο γναθοχειρουργός να τοποθετήσει οστικό μόσχευμα για να συγκρατήσει ένα εμφύτευμα. Το εμφύτευμα ενσωματώνεται με το οστό και δρα όπως το φυσικό δόντι.

Εάν τώρα λείπουν περισσότερα από ένα δόντια, μπορεί ο γναθοχειρουργός να σας τοποθετήσει περισσότερα από ένα εμφυτεύματα, Οι προσθετικές αποκαταστάσεις τοποθετούνται πάνω στα εμφυτεύματα με αποτέλεσμα να υπάρχει η μέγιστη σταθερότητα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω απώλεια οστού.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 95% και μετά από 50 έτη κλινικής έρευνας και εφαρμογής αποτελούν την καλύτερη επιλογή για αποκατάσταση χαμένων δοντιών.

Τα εμφυτεύματα είναι μια συλλογική προσπάθεια που γίνεται από τον γναθοχειρουργό και τον οδοντίατρο. Οι εξαγωγές των δοντιών και η τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος (εάν χρειάζονται), καθώς και η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται από τον ειδικό γναθοχειρουργό ενώ την μόνιμη και την προσωρινή (εάν χρειάζεται) προσθετική εργασία, την φτιάχνει ο οδοντίατρος. Εάν ο οδοντίατρος σας δεν ασχολείται με την προσθετική των εμφυτευμάτων, το ιατρείο συνεργάζεται με ειδικούς προσθετολόγους για να αναλάβουν την προσθετική αποκατάσταση, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.