Άλλες Επεμβάσεις

Άλλες Επεμβάσεις

Εξαγωγές Οδόντων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ο οδοντίατρος σας να σας προτείνει να αφαιρέσετε ένα ή περισσότερα δόντια. Για παράδειγμα, ένα δόντι μπορεί να αφαιρεθεί στα πλαίσια ορθοδοντικής θεραπείας ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη μετακίνηση των υπολοίπων. Επίσης, το δόντι μπορεί να είναι τόσο τραυματισμένο που να μην μπορεί να διατηρηθεί ή να έχει καταστραφεί από την τερηδόνα ή να έχει μεγάλη κινητικότητα λόγω περιοδοντίτιδας.

Όποιος και να είναι ο λόγος, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν Στοματικό και Γναθοπροσωπικό χειρουργό ο οποίος θα αναλάβει να αφαιρέσει το δόντι ή τα δόντια σας με το λιγότερο πιθανό τραυματισμό και πόνο, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών.

Ακροριζεκτομή

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει κάνει απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) για να σώσει ένα δόντι, να είστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία των απονευρώσεων είναι επιτυχής. Μερικές φορές όμως, η μόλυνση από ένα νεκρωμένο νεύρο μέσα στο δόντι εξαπλώνεται πέρα από τη ρίζα του δοντιού μέσα στο υποκείμενο οστό. Όταν αυτό συμβεί, ο οδοντίατρός σας θα σας  παραπέμψει σ’ έναν Στοματικό και Γναθοπροσωπικό χειρουργό για θεραπεία. Αυτός, αφού σας εξετάσει και δει το ιστορικό σας και τις ακτινογραφίες μπορεί να σας πει ότι μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται ακροριζεκτομή είναι η κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Στην ακροριζεκτομή αφαιρείται χειρουργικά το μολυσματικό τμήμα της ρίζας του δοντιού για να «καθαριστεί» η μόλυνση από το δόντι και το παρακείμενο οστό.

Ο χειρουργός είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει εμφρακτικό υλικό για να σφραγίσει τη ρίζα ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση της μόλυνσης. Σε περιπτώσεις που έχει χαθεί σημαντική ποσότητα οστού στην περιοχή, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί οστικό μόσχευμα για να προάγει την επούλωση. Εάν η μόλυνση μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αποστήματος ή κύστης, η οποία με τη σειρά της, οδηγεί στην απώλεια περισσότερου οστού γύρω από το δόντι και στο τέλος οδηγεί στην απώλεια του δοντιού.

Η ακροριζεκτομή συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Χαλινεκτομή

Η λέξη «χαλινός» σημαίνει μια μικρή πτυχή από ιστό που ασφαλίζει ή εμποδίζει την κίνηση ενός κινητού οργάνου του σώματος. Χαλινοί μπορεί να βρεθούν στον εγκέφαλο, στον πεπτικό σωλήνα και συνήθως στο στόμα. Διάφοροι χαλινοί υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα: κάτω από τη γλώσσα, εσωτερικά στο άνω και κάτω χείλος κι ενώνοντας τα μάγουλα (παρειές) με τα ούλα.

Οι χαλινοί μπορεί να επηρεάζουν την ομιλία, τη θέση των δοντιών και την υγεία των ούλων. Επιπρόσθετα, μπορεί να κάνουν τα ούλα να υποχωρήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος, ο ορθοδοντικός ή ο παιδίατρος σας μπορεί να σας παραπέμψουν σε γναθοχειρουργό, ο οποίος μπορεί να προσδιορίσει πότε η επέμβαση που λέγεται χαλινεκτομή είναι απαραίτητη για να διορθώσει το πρόβλημα και να αποκαταστήσει τη σωστή λειτουργία της γλώσσας και των χειλιών.

Η χαλινεκτομή γίνεται συνήθως στο γναθοχειρουργικό ιατρείο με τοπική αναισθησία. Συνήθως γίνεται με νυστέρι ή διαθερμία. Ο γναθοχειρουργός «κόβει» το χαλινό για να χαλαρώσει τη σύνδεση και να αυξήσει το εύρος της κίνησης, ή αφαιρεί το χαλινό εντελώς. Συνήθως η επέμβαση δεν διαρκεί παραπάνω από 15-20 λεπτά.

Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μαλακών μορίων

  • Μοσχεύματα μαλακών μορίων.

Γενικά, τα μοσχεύματα μαλακών μορίων χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν το μέγεθος των μαλακών μορίων σε περιπτώσεις που τα ούλα έχουν υποχωρήσει (κατέβει), τα ούλα είναι πολύ λεπτά, υπάρχουν ενδείξεις περιοδοντικής νόσου, οι ιστοί έχουν επηρεαστεί από τραυματισμό ή οι ρίζες ενός δοντιού έχουν αποκαλυφθεί. Τα μοσχεύματα μαλακών μορίων μπορούν να:

  • Εμποδίσουν την περαιτέρω υποχώρηση των ούλων.
  • Καλύψουν μια ρίζα που έχει αποκαλυφθεί.
  • Προστατέψουν μια ευαίσθητη περιοχή.
  • Βελτιώσουν την εμφάνιση του δοντιού.
  • Προλάβουν μελλοντικά προβλήματα.

Προσωρινές συσκευές αγκίστρωσης

Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας βρίσκεται υπό ορθοδοντική θεραπεία, είναι πιθανό ο ορθοδοντικός να τον παραπέμψει στον γναθοχειρουργό για μία πολύ μικρή επέμβαση, την τοποθέτηση μιας μικρής βίδας τιτανίου στην άνω ή στην κάτω γνάθο ή κάποια φορά και στην υπερώα (οροφή του στόματος). Γνωστές ως προσωρινές συσκευές αγκίστρωσης (temporary anchorage devices), αυτές οι βίδες δρουν ως «άγκυρες» που οι ορθοδοντικοί μπορούν να τις συνδέσουν με διάφορες περιοχές του στόματος για να βοηθήσουν την μετακίνηση των δοντιών. Επιτρέπουν στους ορθοδοντικούς να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που υπάρχουν στη μετακίνηση με τα γνωστά «σιδεράκια», ώστε να κάνουν δύσκολες και πλήρως προβλέψιμες μετακινήσεις των δοντιών.

Η τοποθέτηση αυτών των συσκευών γίνεται στο γναθοχειρουργικό ιατρείο με τοπική αναισθησία. Είναι γρήγορη χωρίς σχεδόν καθόλου πόνο και ο ορθοδοντικός μπορεί να τις χρησιμοποιήσει άμεσα. Συνήθως χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα και όταν αφαιρούνται, η περιοχή επουλώνεται άμεσα σε 2-3 ημέρες.

Ουλεκτομή και Ουλοπλαστική

Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που βρίσκονται γύρω από το δόντι και προκαλείται από μικρόβια. Η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή στοματική υγιεινή και επισκέψεις στον οδοντίατρο αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα στην οποία υπάρχουν παθολογικοί θύλακες φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσουν σε χαλάρωση των δοντιών ή ακόμη και σε απώλειά τους. Εάν οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας, όπως οι αποξέσεις και οι καθαρισμοί, δεν επιτύχουν, μπορεί να υπάρξει ένδειξη για περαιτέρω χειρουργική θεραπεία, την ουλεκτομή. Η ουλεκτομή επίσης, μπορεί να ενδείκνυται σε ασθενείς με υπερπλασία των ούλων. Η ουλεκτομή προσπαθεί να σταματήσει την πρόοδο της νόσου απομακρύνοντας χειρουργικά τον παθολογικό ιστό και μέσω αυτού και τον μικροβιακό παράγοντα.

Η ουλεκτομή γίνεται με τοπική αναισθησία στο γναθοχειρουργικό ιατρείο.

Η ουλοπλαστική, ο χειρουργικός ανασχηματισμός των ούλων γίνεται συχνά σε συνδυασμό με την ουλεκτομή για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους. Μετά την ουλεκτομή μπορεί να ακολουθήσει και ουλοπλαστική ώστε τα ούλα να έχουν μία φυσική εμφάνιση.

Επιμήκυνση μύλης

Σας έχει προτείνει ο οδοντίατρος σας να τοποθετήσει μία στεφάνη σε ένα δόντι που έχει τερηδόνα, είναι σπασμένο ή είναι πολύ κοντό; Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας παραπέμψει στο γναθοχειρουργό για μία επέμβαση επιμήκυνσης μύλης για να εξασφαλίσει ότι αρκετή ποσότητα δοντιού είναι διαθέσιμη για να στηριχτεί μια στεφάνη.

Η επέμβαση επιμήκυνσης μύλης γίνεται με τοπική αναισθησία στο γναθοχειρουργικό ιατρείο. Ανάλογα με την περίπτωση, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μία μικρή ποσότητα ουλικού ιστού ώστε να παρέχει αρκετό χώρο για την τοποθέτηση στεφάνης. Μετά από 4-6 εβδομάδες από την επέμβαση, η περιοχή θα έχει επουλωθεί και ο οδοντίατρος σας θα μπορέσει να ολοκληρώσει την προσθετική εργασία.