Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων

Παθήσεις σιελογόνων αδενών

Σιελογόνοι Αδένες

 Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένα γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν σάλιο(σίελο).Διακρίνονται σε μείζονες και ελάσσονες.Μείζονες σιελογόνοι αδένες είναι οι παρωτίδες ,οι υπογνάθιοι και οι υπογλώσσιοι.Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-500.

Το σάλιο(σίελος) είναι υγρό απαραίτητο για την πέψη,την ομιλία ,την κατάποση και τη διατήρηση της υγείας του στόματος.Η ποσότητα σάλιου που παράγεται ημερησίως είναι φυσιολογικά περίπου 1-1,5 λίτρο.Στους σιελογόνους  αδένες οι συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις είναι οι λοιμώξεις ,οι σιελολιθιάσεις ,οι όγκοι,(καλοήθεις και κακοήθεις)και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Παθήσεις σιελογόνων αδένων

Σιελαδενίτιδα (φλεγμονή σιελογόνων αδένων)

Η φλεγμονή των σιελογόνων αδένων μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της παρεμπόδισης της ροής του σάλιου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: απόφραξη των πόρων του αδένα (από λίθους ή στενώσεις), αλλαγές της σύστασης του εκκρίματος των σιελογόνων αδένων (χρόνιες φλεγμονές, παχύρευστες εκκρίσεις) ή καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους των σιαλογόνων αδένων. Ακόμη, φλεγμονή σιαλογόνων αδένων μπορεί να οφείλεται σε ιούς (π.χ. μαγουλάδες).

Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξεία σιελαδενίτιδα θεραπεύεται συντηρητικά με αντιβιοτική θεραπεία. Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι επιτυχής, τότε άλλες θεραπείες (ενδοσκοπικές, χειρουργικές) πρέπει να εφαρμοστούν.

Κύστεις εκ κατακρατήσεως (ή βατράχια)

Κύστεις εκ κατακρατήσεως είναι μικροί σάκοι με σάλιο που περιβάλλονται από τοίχωμα. Μπορεί να δημιουργηθούν από ένα μικρό τραυματισμό (όπως ένα δάγκωμα). Το βατράχιο είναι μια μορφή μιας τέτοιας κύστης συνήθως μπλε χρώματος με εντόπιση κάτω από τη γλώσσα. Οι κύστεις εκ κατακρατήσεως μπορούν να αφαιρεθούν με τοπική αναισθησία ή με γενική αναισθησία. Εκτός από το ενδεχόμενο υποτροπής δεν υπάρχουν συνήθως άλλες επιπλοκές.

Σιελόλιθοι

Οι σιελόλιθοι είναι λίθοι (πέτρες) των σιελογόνων αδένων (αντίστοιχοι με τις πέτρες στα νεφρά και στη χοληδόχο κύστη). Συνήθως εντοπίζονται στον υπογνάθιο αδένα αλλά δεν είναι απόντες και στην παρωτίδα. Ο σιελόλιθος μπορεί να παραμείνει εντελώς ασυμπτωματικός για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως εμφανίζεται ως τυχαίο εύρημα στις ακτινογραφίες. Ένας μεγάλος σιελόλιθος μπορεί να αποφράξει τον εκφορητικό πόρο του αδένα και να δημιουργήσει φλεγμονή (σιελαδενίτιδα). Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά.

Στα αρχικά στάδια οι σιελαδενίτιδες αντιμετωπίζονται συντηρητικά (αντιβιοτικά, αναλγητικά). Ανάλογα με τη θέση του σιελόλιθου μπορεί να είναι αρκετό να αφαιρεθεί μόνο ο λίθος (χειρουργικά ή ενδοσκοπικά) ή ο λίθος μαζί με τον πάσχοντα αδένα.

Νεοπλάσματα (όγκοι)

Τα νεοπλάσματα των σιελογόνων αδένων μπορούν να εμφανιστούν ως ψηλαφητά ογκίδια ή να ανακαλυφθούν τυχαία σε απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Στην πλειοψηφία τους αυτά τα νεοπλάσματα είναι καλοήθη αλλά, ότι αφαιρείται στέλνεται για εξέταση ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση κακοήθειας. Επειδή οι σιελογόνοι αδένες βρίσκονται πολύ κοντά με το προσωπικό νεύρο και τους κλάδους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χειρουργική επέμβαση για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε προσωπικά σε τυχόν ερωτήσεις και απορίες σας.