Οδοντιατρικές Πληροφορίες

Οδοντιατρικές Πληροφορίες

ΠΡΟΛΗΨΗ

Απαραίτητο συστατικό της διατήρησης της συνολικής σας υγείας, είναι η τακτική πρόληψη των νοσημάτων των δοντιών και του στόματος. Παθήσεις όπως η περιοδοντίτιδα, που προκαλούνται από μικρόβια, μπορούν να επηρεάσουν την συνολική κατάσταση της υγείας σας.

Χρόνιες φλεγμονές του στόματος δεν έχουν μόνο ως αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών, αλλά αυξάνουν και το ρίσκο για εμφάνιση άλλων παθήσεων, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονία ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η βακτηριακή πλάκα μένει σταθερά ανάμεσα στα δόντια ή πάνω στη γλώσσα. Ακολουθήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ελέγχου και επαγγελματικού καθαρισμού από τον οδοντίατρο σας.

Αν έχετε τοποθετήσει εμφυτεύματα στο στόμα σας, αυτά χρειάζονται τακτικό καθαρισμό και επανέλεγχο. Τα μικρόβια μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη χρόνιων φλεγμονών με συνέπεια ακόμα και την απώλεια τους.

Ο κοινός μας στόχος είναι ένας: να κρατήσουμε σε μόνιμη βάση σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των μικροβίων στο στόμα. Μπορούμε να σας δώσουμε συμβουλές για την δίαιτά σας, το κάπνισμα, τη στοματική υγιεινή και να πάρουμε όλα εκείνη τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα για να προφυλάξουμε την υγεία σας.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Ή ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Οι μικροβιακές φλεγμονές απειλούν τα δόντια και τις προσθετικές εργασίες (γέφυρες- στεφάνες- οδοντοστοιχίες). Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως η φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) η οποία αναγνωρίζεται από την συχνή αιμορραγία των ούλων και τον απαλό πόνο κατά την πίεση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Το στοιχείο που πυροδοτεί τις φλεγμονές αυτές είναι η περιοδοντική πλάκα. Με πολύ καλή στοματική υγιεινή και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας, μπορείτε να εμποδίσετε τον σχηματισμό πλάκας και πέτρας και να εμποδίσετε τις φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας. Γι’ αυτόν το σκοπό υπάρχουν πολλές πιθανές θεραπείες που εξαρτώνται από τη φάση και την σοβαρότητα της νόσου.

Τα πιο σημαντικά βήματα είναι: η απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας από τον οδοντίατρο και εάν είναι απαραίτητο εφαρμόζονται τοπικά αντιμικροβιακά. Περιστασιακά μικρές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απομακρύνουν τα βακτήρια από δυσπρόσιτα σημεία.

Μαζί με τον οδοντίατρο σας, μπορώ να σας υποστηρίξω στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων ώστε να επαναδημιουργηθεί το οστό που χάθηκε. Με σωστή στοματική υγιεινή σε καθημερινή βάση και ένα τακτικό follow-up στον οδοντίατρο σας κάνετε το πιο αποφασιστικό βήμα για την υγεία των δοντιών σας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε ώστε να κανονίσετε μία συνάντηση και να λύσετε όλες τις απορίες. Μαζί μπορούμε να βρούμε τη λύση που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

 Υπάρχουν πολλές αιτίες για την απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών, π.χ. από ασθένεια ή από ατύχημα. Η σύγχρονη εμφυτευματολογία μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε τα χαμένα δόντια σε βαθμό που μοιάζουν με τα φυσικά δόντια. Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Δεν τροχίζονται τα φυσικά δόντια (όπως γίνεται στις γέφυρες ή στις μερικές οδοντοστοιχίες)
  • Αντικαθίσταται η φυσική ρίζα του δοντιού από το εμφύτευμα και αυτό εξασφαλίζει τη μεταφορά της δύναμης της μάσησης στα οστά των γνάθων, εμποδίζοντας έτσι την περαιτέρω απώλεια του οστού
  • Η συγκράτηση των προσθετικών εργασιών που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, έχουν συντριπτικά ανώτερη λειτουργία σε σχέση με τις ολικές (μασέλες) ή μερικές (μηχανάκια) οδοντοστοιχίες