Οι ασθενείς που έχουν το σύνδρομο υπνικής άπνοιας υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Όταν συμβαίνει η υπνική άπνοια η γλώσσα κλείνει το πίσω μέρος του λαιμού και σταματάει η ροή του αέρα προς τους πνεύμονες. Όταν τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο ελαττωθούν αρκετά, ο ασθενής ξυπνάει, ο λαιμός ανοίγει και η ροή του αέρα προς τους πνεύμονες ξαναρχίζει.
Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι χαμηλής οξυγόνωσης οδηγούν σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπρόσθετα η υπνική άπνοια προκαλεί ημερήσια υπνηλία, κατάθλιψη και απώλεια συγκέντρωσης.
Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον ασθενή και η αναζήτηση κατάλληλης βοήθειας. Οι εξετάσεις που θα χρειαστούν είναι πιθανώς μία κεφαλομετρική ακτινογραφία του ασθενούς, μία ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα και μία μελέτη ύπνου.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων οδηγούν και στην εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας που μπορεί να ξεκινά από μία συσκευή οξυγόνωσης για τον ύπνο και να φτάνει μέχρι την χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική θεραπεία στην οποία εμπλέκεται ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι η μετακίνηση της μίας ή και των δύο γνάθων προς τα εμπρός ώστε να διευρυνθεί ο αεραγωγός και η ροή του αέρα να γίνει ευχερέστερη. Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία και χρειάζεται 1 έως 3 ημέρες παραμονή στο νοσοκομείο.
Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται προσοχή και θεραπεία. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο.