Η κροταφογναθική άρθρωση (ΚΦΓΔ) είναι μια μικρή άρθρωση που βρίσκεται μπροστά από το αυτί όπου ενώνονται το κρανίο και η κάτω γνάθος (εκατέρωθεν). Επιτρέπει στην κάτω γνάθο να κινείται και να λειτουργεί.
Οι δυσλειτουργίες της ΚΦΓΔ είναι συχνές και παρουσιάζονται με μια ποικιλία συμπτωμάτων. Οι ασθενείς μπορεί να παραπονούνται για πόνο στα αυτιά, κεφαλαλγία και για μειωμένη διάνοιξη του στόματος. Ακόμη μπορεί να παραπονούνται για ήχους (clicking) της άρθρωσης και πόνο κατά την ομιλία και τη μάσηση.
Εάν τα συμπτώματα αυτά εμφανιστούν, συμβουλευτείτε έναν Στοματικό και Γναθοπροσωπικό χειρουργό ο οποίος μπορεί να διαγνώσει ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα. Η σωστή διάγνωση είναι σημαντική γιατί οδηγεί στη σωστή θεραπεία. Γι’ αυτό το σκοπό ίσως χρειαστούν κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις και περαιτέρω παραπομπή και σε άλλες οδοντιατρικές ή ιατρικές ειδικότητες.
Τι προκαλεί δυσλειτουργία της ΚΦΓΔ;
Η αρθρίτιδα είναι ένα από τα αίτια για τη δυσλειτουργία της ΚΦΓΔ. Μπορεί να προέλθει από έναν τραυματισμό ή από το χτύπημα των δοντιών το βράδυ. Ένα άλλο σύνηθες αίτιο είναι η μετατόπιση του δίσκου που βρίσκεται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Ένας παρεκτοπισμένος δίσκος μπορεί να παράγει ήχους (όπως «κλικ» και «ποπ»), να περιορίσει τις κινήσεις της γνάθου και να προκαλέσει πόνο όταν ο ασθενής ανοιγοκλείνει το στόμα.
Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις όπως το τραύμα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, στις οποίες τα μέρη της άρθρωσης ενώνονται εμποδίζοντας την να κινηθεί φυσιολογικά (αγκύλωση).
Το στρες και το άγχος μπορεί να δημιουργήσει πόνο στους μύες των γνάθων και να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ΚΦΓΔ. Οι ασθενείς με μυϊκά προβλήματα στις γνάθους συχνά τρίζουν ή χτυπάνε τα δόντια τους τη νύχτα και προκαλούν επίπονους μυϊκούς σπασμούς και δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης. Συχνά αυτά τα δύο προβλήματα (μυϊκοί σπασμοί και δυσλειτουργία ΚΦΓΔ) συνδυάζονται μεταξύ τους. Γι’ αυτό το λόγο, η διάγνωση των κροταφογναθικών διαταραχών μπορεί να είναι περίπλοκη και να απαιτεί διαφορετικές διαγνωστικές διαδικασίες.
Εύρος των πιθανών θεραπειών
Η θεραπεία των διαταραχών της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να ξεκινάει από μια συντηρητική οδοντιατρική και ιατρική αντιμετώπιση και να φτάνει έως μια περίπλοκη χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση και μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα ,νάρθηκες σύγκλισης και συμβουλές αντιστρές.
Γενικά, αν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι επιτυχής ή υπάρχει προφανής καταστροφή της άρθρωσης, ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία. Αυτή, μπορεί να περιλαμβάνει την αρθροσκόπηση ή την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.