Στοματικός Καρκίνος

Στοματικός Καρκίνος (Oral Cancer)

Το εσωτερικό του στόματος καλύπτεται φυσιολογικά από ένα διαφορετικό τύπο «δέρματος», τον βλεννογόνο, ο οποίος είναι απαλός και ροζ. Κάθε αλλαγή στην εμφάνιση του βλεννογόνου μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα για την έναρξη μίας παθολογικής διαδικασίας. Η πιο σοβαρή παθολογική διαδικασία είναι ο καρκίνος του στόματος. Τα παρακάτω σημεία μπορεί να εμφανιστούν στην έναρξη μιας παθολογικής διαδικασίας ή της ανάπτυξης καρκίνου του στόματος.

  • Κόκκινες περιοχές (ερυθροπλακία) ή λευκές περιοχές (λευκοπλακία)
  • Μία πληγή (έλκος) που δεν επουλώνεται και αιμορραγεί εύκολα
  • Μία διόγκωση ή μία σκληρή περιοχή στο εσωτερικό του στόματος
  • Λαιμός που πονάει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βράγχος φωνής (βράχνιασμα)
  • Δυσκολία στη μάσηση και στην ομιλία

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν στα χείλη, στις παρειές, στην υπερώα, στα ούλα, γύρω από τα δόντια, στη γλώσσα, στο πρόσωπο και στο λαιμό.

Ο πόνος συνήθως δεν συμβαδίζει με την παθολογική εικόνα και περιέργως δεν σχετίζεται με τον στοματικό καρκίνο. Παρόλα αυτά, ο ασθενής που έχει γναθοπροσωπικό πόνο ή πόνο στο στόμα χωρίς εμφανή αιτιολογία μπορεί να είναι υποψήφιος για εμφάνιση καρκίνου.

Συνιστούμε την αυτοεξέταση για ύπαρξη τέτοιων βλαβών σε τακτική χρονική βάση και σε περίπτωση που εντοπίσετε κάτι που σας προβληματίζει, μην διστάσετε να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Θα χαρώ να απαντήσω σε διάφορες ερωτήσεις και απορίες σας. Μην αγνοείτε οποιαδήποτε ύποπτη βλάβη στο στόμα σας, μπορεί να είναι μία προειδοποίηση.

Επικοινωνήστε μαζί μου όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να μπορέσω να βοηθήσω.