Οστική Νέκρωση

Οστική Νέκρωση

Εάν ένα μέρος του οστού νεκρωθεί, τότε μιλάμε για οστεονέκρωση. Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν νέκρωση στα οστά των γνάθων είναι:

  • Λοίμωξη.
  • Ακτινοβολία (για αντικαρκινική θεραπεία).
  • Φάρμακα π.χ. διφωσφονικά, χημειοθεραπευτικά, κορτιζόνη, αντιαγγειογενετικά , αντιοστεοκλαστικά .

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της νέκρωσης των οστών των γνάθων από τη λήψη διφωσφονικών φαρμάκων (BRONJ) έχει κερδίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης των περιστατικών. Τα συνηθέστερα διφωσφονικά σκευάσματα είναι τα: Aledronic Acid (π.χ. Fosamax), Zoledronic Acid (π.χ. Alcasta, Zometa), Pamidronic Acid (π.χ. Aredia) και Ibandronic Acid (π.χ. Bonviva).

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νέκρωσης των οστού των γνάθων από διφωσφονικά είναι η έκθεση του οστού στο στόμα για εβδομάδες χωρίς τάση για επούλωση (και βεβαίως, η λήψη από τον ασθενή διφωσφονικών).

Άλλα κλινικά συμπτώματα μπορεί να είναι ο πόνος και το μούδιασμα της περιοχής, η φλεγμονή των ιγμορείων και ακόμη και το παθολογικό κάταγμα των γνάθων.

Η νέκρωση από διφωσφονικά μπορεί να πυροδοτηθεί από εξαγωγές δοντιών ή από άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα να έχουν ένα υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής και να αντιμετωπίζουν τις οδοντικές παθήσεις τους έγκαιρα, πριν αυτές καταλήξουν να απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Εάν η οστεονέκρωση αναπτυχθεί παρά τα προληπτικά μέτρα, συνιστούμε χειρουργική θεραπεία για τους εξής λόγους:

  • Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το δείγμα της χειρουργικής επέμβασης.
  • Η πρόοδος της νέκρωσης εμποδίζεται με την χειρουργική επέμβαση.
  • Η χειρουργική θεραπεία έχει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από τη συντηρητική αντιμετώπιση.

Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται ουσιαστικά στην αφαίρεση του παθολογικού- νεκρωτικού οστού και στην πλαστική αποκατάσταση της περιοχής. Το θεραπευτικό σχήμα συμπληρώνεται με αντιμικροβιακή αγωγή (αντιβίωση) και οδηγίες στοματικής υγιεινής.

Εάν λαμβάνετε φάρμακα αυτών των κατηγοριών και θέλετε να συζητήσετε για το εάν και πόσο είναι πιθανό να εμφανίσετε νέκρωση των οστών μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Εάν επίσης λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα και ενδιαφέρεστε για τοποθέτηση εμφυτευμάτων, θα χαρώ να σας ενημερώσω. Και βέβαια σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας (τον ιατρό που συνταγογραφεί αυτά τα φάρμακα), μπορούμε να συζητήσουμε το κατά πόσο είναι χρήσιμο για την δική σας περίπτωση η συνέχιση της αγωγής ή μπορεί αυτή να τροποποιηθεί.

Αυτονόητο είναι ότι εάν υπάρχει ήδη η νέκρωση του οστού ή εάν εσείς υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, αναλαμβάνω την χειρουργική θεραπεία και αποκατάσταση. Είμαι πρόθυμος να σας βοηθήσω.