Ορθογναθική Χειρουργική

Ορθογναθική Χειρουργική

Η ορθογναθική χειρουργική, δηλαδή η χειρουργική διόρθωση των γνάθων, χρειάζεται όταν τα δόντια των γνάθων δεν έρχονται καλά σε επαφή μεταξύ τους. Αυτό τις περισσότερες φορές διορθώνεται με ορθοδοντική θεραπεία. Εάν όμως υπάρχει σκελετική δυσαρμονία των γνάθων τότε χρειάζεται ο συνδυασμός ορθοδοντικής και χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ποιος χρειάζεται ορθογναθική χειρουργική:

Οι ασθενείς που χρειάζονται ορθογναθική χειρουργική είναι αυτοί που η σχέση των γνάθων παρουσιάζει δυσαρμονία. Η ανάπτυξη των γνάθων είναι μια σταδιακή διαδικασία κατά την οποία, σε μερικές περιπτώσεις, η άνω και η κάτω γνάθος αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πόνος στις γνάθους, δυσλειτουργία στη μάσηση και στην ομιλία καθώς και αισθητικά προβλήματα στην εμφάνιση του προσώπου. Ακόμη και μετά από τραυματισμούς του προσώπου οι σχέσεις των γνάθων μπορεί να μην είναι αρμονικές μεταξύ τους. Η ορθογναθική θεραπεία μπορεί να διορθώσει διαταραχές σύγκλισης που οφείλονται στα δόντια. Η ορθογναθική χειρουργική απαιτείται όταν η επανατοποθέτηση των γνάθων είναι απαραίτητη.

Εκτίμηση των παρακάτω συμπτωμάτων

  • Δυσχέρεια στη μάσηση, δήξη (δάγκωμα) ή στην κατάποση
  • Προβλήματα ομιλίας
  • Χρόνιος πόνος της κροταφογναθικής άρθρωσης
  • Ανοικτή δήξη (ανοικτό δάγκωμα)
  • Προγναθισμός (η κάτω γνάθος είναι πολύ μπροστά)
  • Αναπνευστική δυσχέρεια

Προτού αρχίσει η οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση, θα χρειαστούν μία σειρά από πλήρεις απεικονιστικές (ακτινογραφικές εξετάσεις). Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της θεραπείας μην διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε που αφορά την διαδικασία. Όταν νιώσετε ότι είστε πλήρως ενημερωμένοι για την όλη διαδικασία τότε μόνον μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί στην θεραπευτική προσέγγιση.

Χειρουργική διόρθωση των γνάθων

Σκοπός είναι να καταλάβετε απόλυτα τόσο τα πλεονεκτήματα της ορθογναθικής χειρουργικής όσο και τα πιθανά ρίσκα και τις επιπλοκές αυτής, ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι.

Εάν είστε υποψήφιος για ορθογναθική χειρουργική θα συνεργαστούμε στενά με τον οδοντίατρο και τον ορθοδοντικό κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η ορθογναθική χειρουργική θα οδηγήσει τα δόντια και τις γνάθους σας σε καινούργια θέση με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία και αισθητική εμφάνιση.

Η χειρουργική διόρθωση των γνάθων είναι μία σημαντική επεμβατική διαδικασία που απαιτεί πολλούς μήνες (σχεδόν 2 χρόνια) προετοιμασίας. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία στο νοσοκομείο και μπορεί να διαρκέσει 2-5 ώρες. Επίσης, είναι φυσιολογική και η μετεγχειρητική παραμονή στο νοσοκομείο για 2-6 ημέρες.

Τα σιδεράκια διατηρούνται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και μπορεί να παραμείνουν για 6-12 μήνες μετά την επέμβαση.

Η μεγάλη επίδραση της ορθογναθικής χειρουργικής φαίνεται στην φάση της ανάνηψης του ασθενούς (μετεγχειρητικά). Οι ασθενείς συνήθως δεν πηγαίνουν στη δουλειά/ σχολείο για περίπου 3 εβδομάδες- 1 μήνα μετά την επέμβαση. Η επιστροφή στην κανονική μασητική λειτουργία μπορεί να πάρει 2 μήνες και η πλήρης λειτουργικότητα του στοματογναθικού συστήματος, 1 χρόνο.

Στόχος μου είναι να έχετε το καλύτερο επίπεδο φροντίδας τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά.

Χρειάζονται εβδομαδιαία ραντεβού για περίπου 2 μήνες μετά την επέμβαση.